Online: 15 Látogató: 1038644  
Sopron Chat Közösségi Portál - SopronChat - www.sopronchat.hu
        Info | Súgó
Sopron Megyei Jogú Város Címere

SVEV 1

A hegyes talpú, vörös címerpajzson két ezüstszínű kör között fut körbe a felül szintén ezüstszínű máltai kereszttel elválasztott felirat: "SOPRON CIVITAS FIDELISSIMA" . A köriraton belül öt csúcsíves ablakkal és öt orommal ellátott várfal jelenik meg, amelyből három torony emelkedik ki. A két szélső torony egy-egy ablakkal és három orommal van ellátva. A pajzs felső sarkaiban jobbról aranyszínű koronás női fej, balról aranyszínű szakállas férfi fej van, a háttérben kereszttel, mindkét fejet dicsfény övezi. A pajzsban aranyszínű olajág.

Történelmi jogon újította meg Sopron Város Önkormányzata címerét 1990-ben. A Megyei Jogú Város képviselő testülete, az egykori szabad Magyarország királya által 1340-ben adományozott címerpecsét mellett voksolt. Az 1340. évi címerpecsét "korszerűsítése" csupán a körirat módosításában jutott kifejezésre, amely a címer lényegét nem érintette.

A címer motívumait számos szakember és nem szakember próbálta meg értelmezni, magyarázni. Így Sopron város címerében a háromtornyos várfal az öt gótikus ablakkal, megjeleníti a középkori várat, a falakkal védett, erődítmény jellegű várost.

A bástyafal a jogos önvédelmet jelképezi. Egyesek szerint "csúcsíves ablakok" az építészet és az emberi lélek felefelé törekvésének a középkori csodás egységét jelentik, míg mások értelmezésében "a csúcsíves stílus azt fejezi ki, hogy a kor építészeinek sikerült megtalálniuk azt a statikai megoldást, amellyel a födémek roppant súlyának terheit a gyámpillérekre tudták átvinni".

A "SOPRON CIVITAS FIDELISSIMA" körirat jelentése: "SOPRON A LEGHŰSÉGESEBB VÁROS". E címet az 1921-ben megtartott népszavazás emlékére hűségéért kapta a város.

"A Patrona Hungariae egyik ritka ábrázolása a soproni címer, amelyen a Boldogasszonyt mint Királynőt ábrázolták, aki fia, Jézus mellett trónol az égben a soproni városfalak felett..."


Az olajág a békességet jelképezi.
 
vissza
 "Akárki, aki megáll tanulni, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd."
\Henry Ford\
Felhasználónév
Jelszó
Összes Felhasználó : 4144